Kaikki irti vanhasta autosta – Osa 1!

 

Omaan autoon kyllästytään ajan mittaan, usein paljon ennen kuin auton käyttöikä lähenee loppuaan. Rahaa ei kuitenkaan ole tuhlattavaksi, joten uutta autoa on turha hankkia, niin kauan kun vanha versio toimii. Sen sijaan on hyvä kokeilla muutamia niksejä, joilla vanhinkin auto saa uuden tunteen.

Järjestely ja siivoaminen
Pieni ja nopea siivoaminen ei tule johtamaan mihinkään, sillä ainoastaan kunnon jynssäys saa irti vanhat tahrat ja tuo autoon uuden tuntuman. Pesemällä matot ja muoviosat kunnolla, syväjynssäämällä penkit ja käymällä läpi jokainen pienikin rako ja kolonen, saadaan autoon lisää tilaa ja se tuntuu heti paljon miellyttävämmältä. Kannattaa myös jatkaa samaa puhdistamista auton ulkopuolelle ja tehdä kunnon siivous jopa alustaan. Ensimmäinen vinkki saattaa tietenkin tuntua itsestään selvältä, mutta se on halpa ja helppo tapa saada autoon uutta tuntua. Samalla voidaan myös huomata mahdollisia alkavia ongelmia, kuten ruostevaurioita tai homeisia kohtia.

Keskity kojelautaan
Koska autossa vietetään usein paljon aikaa, kannattaa erityisesti keskittää huomio niihin alueisiin, jotka nähdään useimmiten ja joita käytetään paljon. Pelkästään ratin ja kojelaudan päivittäminen on halpa ja helppo keino parantaa auton ulkonäköä ja jo muutamalla eurolla voidaan piilottaa naarmut, sekä harmittavat virheet, joita vuosien käyttö on tuonut tullessaan. Kojelautaan voidaan myös panostaa hiukan enemmän, esimerkiksi hankkimalla suoja, joka muuttaa sekä kojelaudan ulkonäköä, että antaa upouuden auton tunnelman. Myöskin kojelaudan kirkkaus on tärkeä seikka, mihin tulee keskittyä. Mikäli mittareita on haastava lukea pimeällä, voi tämä luoda ongelmia, varsinkin vanhoissa autoissa, joissa valo on päässyt hiipumaan. Nämä kuluneet osat voidaan vaihtaa uusiin tai käytettyihin, mutta silti uudempiin, osiin ja näin kojelauta herää jälleen henkiin. Haalistunut kojelauta voidaan myös maalata kokonaan uudestaan, sillä tätä kohtaa autossa tuijotetaan päivittäin. Penkkejä ei kannata unohtaa myöskään, sillä ne vaikuttavat ajomukavuuteen suuresti. Vuosien varrella pehmusteet kuluvat ja kovettuvat, joten erityisesti etupenkkien vaihtaminen uusiin, tai vähemmän käytettyihin, voi tuoda paljon paremman tuntuman.

Elektroniikka ajantasalle
Vaikka auto olisi vasta muutaman vuoden vanha, on sen elektroniset osat, kuten äänentoistojärjestelmä, todennäköisesti aikaansa jäljessä. Vanhan radion vaihtaminen uudempaan malliin, varsinkin sellaiseen, johon voidaan yhdistää mobiililaitteet, vaikka Bluetoothin avulla, saa auton heti modernimpaan kuntoon. Autoon asennettavia tietokoneita ja radioita löytyy halvalla jopa upouusina ja näitä on monia erilaisia, ulkonäön ja ominaisuuksien osalta. Kannattaa myös miettiä, olisiko syytä panostaa laitteeseen, jossa on esimerkiksi GPS järjestelmä, jolloin navigointi on erittäin helppoa.

Anna auton hengittää
Ilmanottojärjestelmät ja muut ilman puhdistamiseen tehdyt järjestelmät eivät pysty ihmeisiin, mutta ne voivat saada autosta muutaman hevosvoiman lisää irti. Tämä voi auttaa vanhaa moottoria avautumaan ja niitä löytyy useimpiin autoihin. Asentaminen onnistuu pelkästään ruuvimeisselin avulla ja hintakaan ei päätä huimaa. Samanlaiset lisävarusteet ja uusinnat pakojärjestelmään voivat myös auttaa tekemään autosta tehokkaamman ja saamaan esimerkiksi melun laskemaan. Nämä ovat kuitenkin kalliimpia hankintoja ja vaativat jo hiukan taitoja asentamisen puolesta. Voikin olla käytännöllisempää odottaa, että auto oikeasti tarvitsee suuria muutoksia pakojärjestelmään, jotta rahaa ei heitetä hukkaan liian aikaisin.

Ikaw ay May Tulad din

Tungkol sa May-akda: topi

vt-blogging