Kaikki irti vanhasta autosta – Osa 2!

Kun vanha auto on pesty kunnolla, sen kojelauta on uusittu ja esimerkiksi penkkeihin on panostettu, on aika katsastaa muut vinkit, jolla vanhaan ajokkiin saadaan uutta eloa.

Puhdista lamppujen kuoret
Varsinkin viimeisten vuosikymmenien aikana rakennetut autot omaavat yleisesti muoviset ajovalojen kuoret, jotka haalistuvat ja tummuvat ajan myötä. Nämä voidaan kuitenkin uusia halvalla, varsinkin käytettyinä ostettaessa ja niitä on helppo käyttää. Näin muutamassa minuutissa saadaan kellahtavat, kulahtaneet ajovalot kirkkaiksi, jolloin jopa vanhin auto näyttää hienommalta, puhumattakaan turvallisuuden parantumisesta.

Ilmastointi kunniaan
Kuten myös kotona, ilmanlaatu on ratkaisevassa asemassa autoillessa. Vuosien varrella auton ilmastointiin kerääntyy kuitenkin hometta, pölyä ja bakteereita. Järjestelmän puhdistaminen voi olla paikallaan, mutta ennen tätä on tarkistettava, ettei pölyä, likaa tai vaikka lehtiä pääse järjestelmään. Tämän jälkeen kaikki suodattimet tulee vaihtaa ja viimeisenä silauksena, kannattaa lisätä hajuste, joka saa auton tuoksumaan raikkaalta. Jos tämä ei tuo mitään muuta muutosta, kuin paremman tuoksun, on ainakin nenä tyytyväinen!

Muovista ja tiivisteistä huolehtiminen
Auton ovien välissä on muovinen kerros, joka kärsii käytön ja iän muuta, esimerkiksi halkeamista. Nämä halkeamat voivat luoda ilmakuplia ja rakoja, joista tuuli pääsee sisälle ajaessa. Tämä johtaa siihen, että talvella kuuma ilma karkaa pakkasen tieltä ja kesällä autoon tukahtuu, sillä kylmä ilma karkaa samaa tietä. Ongelma muodostuu myös sateella, jolloin vesi valuu vähitellen auton sisäpuolelle. Muovisten tiivisteiden vaihtaminen vaatii kärsivällisyyttä, aikaa ja jopa hiukan taitoa, mutta yleensä uudet osat ovat halpoja ja ne voivat tehdä autosta äänettömän käyttää, sekä tietenkin tehostavat toimivuutta. Muovisten osien kohdalla on myös huomioitava pyyhkijät, jotka tulee vaihtaa uusiin säännöllisesti, ettei sade pääse yllättämään ja muuttamaan kauppareissua vaaralliseksi ralliksi.

Maalaaminen tuo näyttävyyttä, vai tuoko?
Kosketusmaalin ja viimeistelymaalin käyttäminen on paljon ajatuksia herättävä aihe. Tämä johtuu lähinnä siitä, että useat henkilöt käyttävät maaleja liikaa, eivätkä ole tarpeeksi varovaisia käytön kanssa. Maali voi kuitenkin oikein käytettynä saada auton näyttämään paremmalta, varsinkin kun sitä käytetään mustissa osissa, jotka ovat kuluneet harmahtaviksi. Samalla tietyt naarmut ja kulumat voidaan piilottaa halvalla.

Huomio renkaiden ympärille
Jouset, jarrut ja kaikki muut renkaisiin liittyvät osat, voivat vaikuttaa vuosittaisiin huoltoihin kuuluvalta, itsestään selvältä asialta. Tämä ei kuitenkaan aina tule mieleen, vaikka niiden vaikutus ajokokemukseen on suuri. Jos halutaan törsätä kunnolla, ja ostaa kaikki osat uusina, saadaan jopa vanhimmasta autosta lähes ralliauton tasoinen käsitellä. Toisaalta tämä ei ole aina tarpeen, jos tarkoituksena on saada vain hiukan parempi tuntuma ajamiseen. Esimerkiksi jousia vaihtamalla voidaan myös vaikuttaa siihen, miltä auto näyttää, madaltamalla, tai nostamalla sitä. Kannattaa kuitenkin pysyä omien taitojen rajassa ja tietenkin budjetissa, sillä muuten homma lähtee helposti käsistä.

Renkaat itsessään
Uudet renkaat ovat mainio tapa saada autoon parempaa käytettävyyttä ja joskus tähän riittää pelkkä ilmanpaineen tarkastaminen. Jos taas päätetään vaihtaa ne kokonaan, voidaan kohottaa sekä auton toimivuutta, että sen ulkonäköä. Renkaat ovatkin avain auton kaikkiin toimintoihin, joten laadukkaat renkaat saavat kaiken toimimaan paremmin. Samalla isot ja kiiltävät renkaat muuttavat auton ulkonäköä nopeasti.

Ikaw ay May Tulad din

Tungkol sa May-akda: topi

vt-blogging